12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü

12.03.2024 111

Türk milleti, istiklal yolunda adım adım ilerliyordu. O günlerde Hakimiyeti Milliye Gazetesi'ne bir ilan verildi.

Ebediyete kadar vatanın kutsallığını hatırlatacak milli marşa ihtiyaç vardı. Ödül 500 liraydı.

 

Herkes böyle bir şiirin Mehmet Akif'in kaleminden çıkacağını biliyordu. Ancak o, "Milletin marşı para karşılığı yazılamaz" diyerek bu teklife sıcak bakmadı.

Para ödülünü almamak koşuluyla kalemi elinde, vatan sevgisi yüreğinde Tacettin Dergahı'na kapandı. İstiklal Marşı'nın ilk sözlerini, omuzlarında bağımsızlık mücadelesinin yüküyle mum ışığının altında yazdı.

 

Takvimler 1 Mart 1921'i gösterdiğinde Birinci Meclis tarihi günlerinden birini yaşıyordu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, kürsüden vatan dolu o satırları okumaya başladı.

Salonda alkış tufanı koptu, büyük coşku yaratan şiir dört defa ayakta dinlendi. 12 Mart 1921'de yapılan oylamayla Milli Marş olarak kabul edildi.

Okulumuzda bu özel günü anmak için Türkçe Öğretmeni Filiz ŞAHİN rehberliğinde bir program düzenlenmiştir. Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür eder, Mehmet Akif ERSOY’un sözüyle “ Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” temennisinde bulunuruz.

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined